4.8.10

Depoliticizarea unui caz de violenţă domestică



Benone Păvăloaie şi-a omorât soţia în bătaie într-un caz clasic de violenţă domestică. Cu toate acestea, cazul este prezentat complet depoliticizat: nimeni nu vorbeşte direct despre violenţa fizică împotriva femeilor şi masculinitatea criminală a românilor, ci doar de cauzele care îl disculpă pe criminal şi îi şterg orice urmă de responsabilitate şi participare într-un sistem de opresiune. Felix Bănilă de la Parchetul Tribunalui Bacău a dat o declaraţie preluată de toată presa: "Pe fondul consumului de alcool şi al geloziei, bărbatul i-a aplicat soţiei mai multe lovituri pe toată suprafaţa corpului."

Un caz de crimă pasională, aşa sună, în care alcoolul şi gelozia sunt de vină. Cu toate că femeia avea zeci de fracturi, capul spart şi trei copii au fost obligaţi să privească bătaia şi să doarmă cu cadavrul în cameră. 

Un caz banal, despre care nici nu mai merită scris...Singura parte interesantă pentru media este faptul că Benone Păvăloaie a încercat să îşi vândă un copil în urmă cu un an. Antena 1 a organizat un flagrant atunci iar Păvăloaie a fost eliberat din arest după 7 luni.

Antenele spun că alcoolul i-a luat minţile şi că e vorba de un monstru cu chip de om... Un nou exemplu de depoliticizare: nu este vorba de opresiune, exploatare, patriarhat, violenţă împotriva unei femei, sistem judiciar ineficient, ci de un monstru care nu mai este om (o bună ocazie pentru a reafirma superioritatea umană, măcar atât, pentru că ştim cu toţii că un om nu ar face niciodată aşa ceva şi mai ales culmea umanităţii, bărbatul român). L-am scos din categoria om, am rezolvat problema etică. 

Mai bine ar susţine direct, la fel ca şi Păvăloaie (în imaginea de mai sus) că nu a omorât nimic şi au rezolvat cazul. Pentru că am serioase dubii că femeile au vreo urmă de subiectivitate pentru poliţiştii şi ziariştii români şi chiar le mai consideră persoane egale. 

Share/Save/Bookmark

1 comment:

  1. Anonymous7/8/10 16:52

    Foarte misto articol! imi place ce faceti. dau linkul mai departe pe facebook, lumea trebe sa citeasca asta!

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails