21.8.10

Moneda antisemită revine


Revin la moneda antisemita, dupa ce am mai scris aici. BNR a găsit oportun să îşi justifice decizia de a continua promovarea imaginii unui patriarh antisemit joi cu un comunicat de presă care spune:
"Dacă este să ne referim numai la patriarhii României, este un fapt îndeobşte cunoscut şi recunoscut că aceştia au avut un rol crucial în dezvoltarea Bisericii Ortodoxe Române, fiind personalităţi marcante care au ilustrat istoria Bisericii şi istoria României"
"emisiunile numismatice ale BNR nu doresc să rănească sentimentele niciunei comunităţi" sau "să transmită mesaje antisemite".

Ambasadorul SUA la București, Mark Gitenstein a reacţionat astfel:
"Sunt foarte dezamăgit de decizia BNR de a emite o monedă comemorativă pentru patriarhul Miron Cristea. Actiunile sale ca prim-ministru nu pot fi ignorate. Ele contrazic devotamentul său religios si trebuie evaluate împreună cu moștenirea sa pozitivă în istoria României. Multe organizații din România și SUA și-au exprimat deja dezacordul cu privire la monedă. Faptul ca unii români sunt surprinși de aceste critici indică ignoranța sau indiferența lor în fața unor evenimente istorice documentate petrecute în România."

Directorul Muzeului Holocaustului, Sara Bloomfield, cere în continuare retragerea monedei:
"Decizia BNR de a-l onora pe Miron Cristea este indiferentă faţă de memoria victimelor şi în contrast cu marele progres pe care România l-a făcut în ceea ce priveşte recunoaşterea trecutului... Mandatul de premier al lui Cristea (1938-1939) a marcat începutul unei campanii sistematice de persecuţie antisemită [...] care a provocat devastarea comunităţii evreieşti din România în timpul Holocaustului".

Anti-Defamation League îi cere lui Băsescu să intervină:
“Suntem dezamăgiţi de faptul că Banca Naţională a României a decis să-l onoreze pe Miron Cristea, chiar şi după mediatizarea declaraţiilor şi acţiunilor sale antisemite. Astăzi, domnule Băsescu, puteţi să oferiţi un exemplu în lupta antisemită, folosind toate mijloacele instituţionale aflate la dispoziţia dumneavoastră pentru a vă asigura că BNR va oferi o broşură informativă lângă fiecare monedă înfăţişându-l pe Cristea, astfel încât nimeni să nu poată nega crimele sale”

Alexandru Florian, directorul executiv al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a declarat de asemenea:
"Sunt dezamăgit pentru că, spre deosebire de preşedinţie şi guvern, BNR, cea mai importantă instituţie nepolitică a statului din România, nu a reuşit să îşi asume până la capăt concluziile Comisiei Wiesel. Astăzi, standardele democraţiei presupun ca instituţiile statului să se abţină de la orice fel de manifestare care ar putea aduce atingere demnităţii umane, memoriei unor victime nevinovate. Prin acţiunea sa, BNR întreţine cultul unei personalităţi totalitare".

Mai mulţi prieteni m-au întrebat îngrijoraţi de acest caz şi într-adevăr este un scandal de proporţii pe plan internaţional. Aşa cum observă şi Petre M. Iancu de la Deutsche Welle:

"Neinspirata idee a BNR de a scoate o monedă cu efigia lui Miron Cristea n-a rămas neobservată în Occident. Cotidianul berlinz taz a publicat miercuri, 18 august, un amplu articol pe tema instigărilor antisemite pe care le-a prilejuit iniţiativa BNR şi fireştile critici la adresa ei, datorate istoricului Radu Ioanid.
Plasarea profilului fostului premier şi patriarh Miron Cristea pe o monedă de argint a adus grave şi evidente prejudicii imaginii externe a României contemporane. De vină pentru această şifonare a imaginii ţării nu e defel istoricul româno-american Radu Ioanid, cercetător la muzeul Holocaustului din Washington. Ioanid e doar mesagerul unei realităţi, pianistul în care n-ar trebui să se tragă. De vină sunt, în schimb, pe de o parte, responsabilii BNR, iar pe de alta, instigatorii antisemiţi de la fiţuici extremiste precum Tricolorul.

Mai grav e că diverşii lor partizani, care s-au năpustit în Internet asupra lui Radu Ioanid, l-au insultat şi l-au ameninţat cu „arderea în cuptoare", nu prea au a se teme de consecinţe neplăcute, de vreme ce autorităţile par să închidă ochii la asemenea deraieri şi excese. Ceea ce, după cum pe bună dreptate constata ziarul german taz, nu face decât să încurajeze campaniile antisemite.

Notabile, în context, sunt două lucruri. Mai întâi, că în România se ştie în continuare prea puţin despre rolul jucat de Biserica Ortodoxă, în general, şi Miron Cristea, în special, în timpul celui de-al doilea război mondial, în politica deportărilor şi exterminărilor de evrei din Bucovina, Basarabia şi Transnistria. Prea puţini realizează că, departe de a fi o personalitate benefică, Miron Cristea a devenit co-responsabil, ca premier, la finele anilor 30, pentru legislaţia antisemită introdusă în România. Nu trebuie uitat că, sub guvernul precedent, Goga-Cuza, România a devenit cea de-a doua ţară europeană, după Germania, care şi-a oferit o imundă şi jenantă legislaţie discriminându-i pe evrei. Ca premier, Cristea a frânat oarecum violenţa antisemită declanşată de Goga şi Cuza, dar a păstrat intactă legsilaţia antievreiască introdusă de aceştia.

De numele lui Cristea şi al altor politicieni din România interbelică se leagă şi infamanta invalidare a cetăţeniei române deţinute de un sfert de milion de evrei români. În fine, Miron Cristea a făcut prea puţin pentru salvarea a sute de mii de evrei moldoveni, basarabeni şi bucovineni sortiţi exterminării în Transnistria de către autorităţile dictatorului fascist Ion Antonescu.

Că s-ar fi putut şi altfel reiese din cazul evreilor bulgari, salvaţi în mod exemplar de primejdia deportării în lagărele de exterminare graţie intervenţiei curajoase şi protestelor masive ale ierarhilor Bisericii Ortodoxe Bulgare.

Notabilă este, în al doilea rând, tocmai tentativa extremiştilor antisemiţi din România, de a provoca ceaţă şi confuzie, prin echivalarea abuzivă a justificatelor critici la adresa lui Miron Cristea şi a BNR cu un imaginar „atac" evreiesc asupra României şi a Bisericii Ortodoxe. Această încercare ţine de o mitologie antisemită extrem de tenace, potrivit căreia evreii ar fi, între altele, vinovaţi şi pentru comunismul românesc.

Într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Israelului, mai multe asociaţii româneşti de dreapta le-au cerut recent evreilor să-şi asume „Holocaustul comunist". Drept justificare, autorii indică faptul că o mare parte din membrii fondatori ai PCR au fost evrei. Printre elementele esenţiale - de felul antisemitismului multora dintre aceşti evrei comunişti - pe care le omit ideologii neofascişti se înscrie şi un calcul cu grijă trecut sub tăcere.

În fine, e util de remarcat că nicăieri în lume autorităţile nu-şi fac un bine renunţând la pedepsirea propagandei antisemite dezlănţuite în presă ori în Internet. Discursul urii care ţinteşte spre evrei va sfârşi fatal prin a lua proporţii, prin a se transforma şi a otrăvi viaţa oricărei societăţi care nu-i condamnă eficient promotorii."

Este absolut grotesc ce gen de comentarii acceptă presa centrală din România din partea cititorilor lor la articolele care descriu (critic şi responsabil, de altfel) acest scandal. Peste 90% din aceste comentarii dau dovadă de un antisemitism sinistru şi de un naţionalism foarte bine împământenit care asociază BOR cu românismul şi îi justifică şi chiar aplaudă toate greşelile din trecut. Acest caz extrem arată foarte clar necesitatea acceptării critică a unei istorii ruşinoase şi pericolul repetării acestei istorii (fie că este vorba de blamarea conspiraţiei evreieşti internaţionale, a comunismului evreiesc, a romilor ne-europeni sau a femeilor în politică pentru condiţiile vitrege din România). Crimele româneşti din Transnistria stau dovadă a căii pe care aceşti indivizi o urmează. Eu unul mă opun acestei direcţii foarte periculoase.


foto via evz

Share/Save/Bookmark

2 comments:

  1. Well said. Chiar e sinistru felul in care comentariile anti-semite din revistele online nu sunt absolut deloc filtrate. Tehnic vorbind nefiltrarea comentariilor negationiste, xenofobe si rasiste inseamna promovarea lor ceea ce este cam ilegal chiar si in Romania.
    On the other hand este aparent legal sa-l promovezi pe Miron Cristea pentru ca nu se incadreaza la "persoane vinovate de savarsirea unor crime impotriva pacii si umanitatii" prin simplul fapt ca a murit inainte sa fie oficial condamnat pentru asta. Teoretic BNR poate legal sa scoata monede cu Hitler fara prea mari probleme.

    ReplyDelete
  2. Multumesc de comentariu! Cred ca este important si cine face promovarea asta. Daca ar fi scos BOR monedele respective nu cred ca ar fi fost discutii asa aprinse. Dar aici e vorba de BNR, cea mai importanta institutie neangajata politic (cel putin formal) care decide sa promoveze un discurs antisemit si ortodoxist si aici e marea problema, nu daca au voie sau nu de la politie. Si aceste "promovari" oficiale au un impact foarte mare la nivel public in Romania, reincalzesc supa antisemita si implicit promoveaza BNR in perioada asta de criza ca singura institutie cu adevarat "romaneasca" si ne-vanduta evreilor (asa cum mentionau multe comentarii din presa).

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails