4.8.10

Continuitatea discursului antisemit


Patriarhul Miron Cristea scria în 1937: "Îţi vine să plângi de milă bietului popor român, căruia evreul îi stoarce şi măduva din oase. A nu reacţiona împotriva evreilor, înseamnă a ne duce de vii la pieire….A ne apăra este o datoria naţională şi patriotică, iar nu “anti-Semitism”….[A]veţi destule calităţi şi posibilităţi, ca să vă căutaţi şi găsiţi şi câştigaţi undeva un loc, un pământ, o ţară, o patrie încă nelocuită de alţii….Trăiţi, ajutaţi-vă, apăraţi-vă, şi exploataţi-vă unii pe alţii; dar nu pe noi şi pe alte popoare, cărora cu rafinaţiile etnice şi talmudice le duceţi şi acaparaţi tot belşugul."

În 2010, BNR bate o moneda de argint comemorativa cu chipul său. Radu Ioanid, director al Muzeului Memorial al Holocaustului, reacţionează şi cere retragerea monedei din circulaţie. El reaminteşte că Miron Cristea a impus legea care a retras cetăţenia a 225.000 de evrei în idilica perioadă interbelică.
Purtătorul de cuvânt al BNR, Mugur Stet, a găsit o explicaţie aberantă pentru menţinerea monedei: seria pentru colecţionari îi cinsteşte pe toţi cei cinci patriarhi BOR şi nu e făcută special pentru Cristea.

După părerea mea umilă, cel mai bine ar fi să retragă toată seria. (cum de Banca Naţională cinsteşte BOR-ul cu monede de argint?)

Dar mai departe... TVR face un reportaj cu titlui Supăraţi pe noi pe burtieră. Adică TVRul reprezintă toţi ortodocşii antisemiţi (respectiv NOI) iar reacţia necesară a lui Radu Ioanid este văzută ca o supărare a LOR, pentru că pe NOI nu ne supără antisemitismul şi omagierea antisemiţilor...

Această atitudine este susţinută şi de comentatorii şi privitorii TVR. Iată câteva dintre comentariile evaluate, acceptate şi implicit promovate pe site de moderatorii TVR:

Lia:  Moneda e pentru colectionari. Sa-si vada de-ale lor!

Gabi: Evreii au fost, sunt si vor fi prigoniti pe veci, nu isi vor afla linistea niciodata pentru ca ei sunt cei care l-au ucis pe Iisus Hristos si si-au luat pacatul asupra lor.

Akritas: tupeu demonic, obrăznicie pe măsura pierderii suveranităţii şi independenţei naţiunii!!!!unde eşti tu Ţepeş Doamne!!!!!!

Costy: unde nu sar mai naste un antonescu !!!as fii fericit.

Ayden: uite cum ne dictează toţi ce să facem în ţara asta.... n-avem voie să respectăm pe cine vrem? să omagiem pe cine vrem??? ce naţie am ajuns? cîrpa tuturor??? nu trebuie sa justifice nimeni nimica faţă de cei care se simt ofensaţi.

sau simplul comentariu al lui Vlad:  Tupeu evreiesc.


Observaţi continuitatea discursului, filtrat de acţiuni ale instituţiilor statului român.


UPDATE  Radu Ioanid dă un interviu explicativ Evenimentului zilei aici. Aşa cum anticipează, comentariile antisemite la interviu au  atins cote ridicate: "Ca cetăţean american şi ca persoană particulară pot să vă spun că nu sunt deranjat prea mult de manifestările de antisemitism şi negaţionism individuale care abundă pe internet în România şi care vor urmă fără îndoială şi acestui interviu. Până şi nunta lui Chelsea Clinton a stârnit asfel de reacţii în România. Problema este a lor, a antisemiţilor şi a ţării în care trăiesc, nu a mea."

Share/Save/Bookmark

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails