15.8.10

Ziua Marinei la Constanţa


Traian Băsescu a sărbătorit Ziua Marinei la Constanţa. O bună ocazie pentru a transmite un mesaj pozitiv, pentru o mai bună imagine a preşedintelui într-un moment critic. Singura formă posibilă de solidaritate pentru cea mai înaltă instituţie din România este masculinitatea:

"Ziua Marinei este ziua bărbatului. Este ziua acelor oameni care la bordul navelor lor ştiu să fie solidari, să preţuiască valoarea prieteniei, valorile naţionale, ale simbolului pe care îl poartă la catarg, drapelul României."

Discursul masculinist merge mână în mână cu discursul naţionalist (valori naţionale, drapel, independenţă, suveranitate etc.) pentru un efect popular maxim. Preşedintele este disperat: deciziile şi declaraţiile împotriva categoriilor sociale defavorizate şi pentru sprijin necondiţionat al capitalismului rapace i-au ştirbit serios popularitatea. Singurele refugii au rămas cuvintele care merg la sigur în România: naţiune şi bărbăţie. În continuare...

"Ştiu că vremurile de astăzi nu sunt uşoare, sunt vremuri generate de criză economică, dar care nu ne vor supune, le vom supune noi... Vom trece acest moment şi mi-aş dori mult ca dificultăţile să fie trecute în solidaritate şi în decentă. Aş încheia spunând că în aceste momente de dificultăţi economice România trebuie să fie solidară în primul rând cu ea însăşi."

România este feminizată într-o frumoasă contradicţie cu bărbaţii solidari şi decenţi, care pot supune vremurile şi care trebuie să salveze femeia neajutorată, România. Tot ce a lipsit din acest discurs au fost romii, ţapii ispăşitori prin excelenţă pentru răul naţiunii. Sigur vor fi folosiţi ideologic într-un discurs viitor.

 Partea pozitivă la toată această poveste este lipsa de solidaritate a publicului cu preşedintele, chiar în cazul unui mesaj mieros şi flatant. A fost huiduit copios de constănţeni, semn că naţionalismul şi sexismul nu mai funcţionează aşa uşor în controlarea mulţimilor. 

foto via

Share/Save/Bookmark

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails