29.11.09

O idee nu chiar asa de futurista



O companie din Japonia a realizat un robot numit Actroid DER-2 care clipeşte din gene şi imită mimica feţei în momentul vorbirii. Exact de ce e nevoie pentru a "suplini rolul unei prezentatoare TV sau chiar al unei menajere".  Ciprian Purice ne prezinta povestea intr-o maniera halucinanta: pentru domnul jurnalist de la Click!, robotul respectiv este "o minunăţie de femeie", "menajera viitorului" etc. Dupa parerea de expert in relatiile de gen a lui Purice Actroid DER-2 este "atât de bine realizat încât ar putea înlocui, în viitor, soţia vreunui bărbat nemulţumit." El stie cel mai bine din ce e alcatuit un astfel de obiect:  "Femeia are în dotare camere video montate în globurile oculare şi microfoane în interiorul urechilor."

Aaa, am uitat sa mentionez titlul articolasului: "Adio nevastă! Îmi iau femeie robot!". Pentru ca o femeie nu poate fi decat menajera sotului si sclava fara subiectivitate. Ideile astea nu sunt chiar asa de noi, utopia sexista are o lunga istorie. Bine ca mai sunt jurnalisti ca dl. Purice atenti la ce se intampla in stiinta si demni de pastrarea acestor idealuri inalte. Pentru ca, pana la urma, la ce mai e buna si stiinta  daca nu la promovarea inegalitatii dintre barbati si femei in tabloide gen Click!?

Puteti gasi articolul aici,  sub sectiunea IT & Gadgets din Click!

Share/Save/Bookmark

5 comments:

  1. ce-i mai rau e faptul ca jurnalistul nici macar nu realizeaza ca actioneaza dupa stereotipuri pline de misoginism. nu e o alegere individuala, si asta li se intampla la mai toti jurnalistii si jurnalistele de pe la noi. nu au constiinta ca fac ceva anormal. ei intruchipeaza, de fapt, problema culturala care exista la noi, problema care tine de valorile pe care e construita societatea noastra.
    iar daca indraznesti sa le atragi atentia esti taxata de feminista ceea ce, la noi, e horribile dictu...

    ReplyDelete
  2. Multumesc de comentariu! Tocmai asta e chestia, acesti jurnalisti se afla intr-un continuum numit "normalitate" in Romania, cu toate valorile si regulile aferente. Este un discurs foarte coerent, de altfel: nu sunt prea multi care se abat de la el. A observa si a ataca inegalitea, sexismul, rasismul etc. te situeaza automat in "anormalitate": ceva e in neregula cu tine, esti un degenerat, un poponar, "o tiganca imputita", o curva sau, mai rau, o feminsta. Adica "scorpii si gheonoaie". Cam asta a fost si ideea acestui blog. Ceea ce nu stiu acesti domni jurnalisti este faptul ca exista o legislatie foarte "la zi" in Romania privind discriminarea si "hate speech" iar ei incalca zilnic articole din aceste legi promulgate de Parlament de cativa ani buni. Stiu, am fost obligati de UE sa le adoptam si nu s-au aplicat niciodata. Dar aceste legi exista si domnii in cauza le incalca cu nonsalanta...

    ReplyDelete
  3. Anonymous17/1/10 21:48

    ce am de spus nu are legătură directă cu acest post, însă pot fi considerate observaţii relevante pentru acest blog. sunt studentă la filosofie şi trebuie să mărturiesc cu tristeţe că până şi aici ( unde se presupune că promovăm libertarea de exprimare, unde totul trebuie argumentat, gândit, înainte de a fi spus cu voce tare) există o anumită reticenţă în ceea ce priveşte studentele. Există până şi cadre didactice care nu ezită în a declara că ''femeile nu au ce căuta la filosofie'', ajungând să se adreseze unei studente după cum urmează : atitudinea dvs. este tipic MUIEREASCĂ.'' De asemenea, am descoperit de curând blogul unui student la filosofie în care acesta îşi propune să studieze comportamentul feminin. Atunci când vorbeşte despre ''femeia cititoare'', el nu uită să menţioneze că persoanele de sex feminin care citesc la bibliotecă sunt mereu atente şi ŞTIU TOT CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN JUR ( ca nişte curioase şi bârfitoare ce sunt, nu-i aşa?) , mai mult, aşteptând de fapt să intre în vorbă cu un personaj de sex masculin.Mai mult, el se amuză pe seama colegelor lui care veneau obosite la şcoală în încercarea de a înţelege filosofia kantiană. El, bărbatul realist, cu ''picioarele pe pământ'', s-a prins din prima că nu e nimic de înţeles la Kant, dar, aşa sunt femeile : ele vor să înţeleagă tot. De asemenea, când observă cu ''fineţe'' FUMĂTOAREA, el declară că există anumite studente care fumând ţigări tari, afişează cu ostentaţie o atitudine tipic masculină, din dorinţa lor de a intra în normalitate.
    vă pot da link dacă doriţi.
    Raluca

    ReplyDelete
  4. Anonymous17/1/10 22:03

    imi cer scuze, domnul declara ca femeile fumeaza aceste tigari tari din dorinta de a iesi din tiparul feminin ( ''epata'' e cuvantul folosit de acesta) ceea ce e si mai grav!

    ReplyDelete
  5. Anonymous21/2/10 11:41

    Hm, ce pot sa zic ....aproape toata lumea are dreptate, insa eu stiu atat, ca un cuvant odata rostit/scris se poate interpreta in diferite feluri in raport direct cu creierul care-l aude/citeste. Curg rauri de cerneala si defapt un om care incearca sa zica ceva se poate contrazice singur la un momentdat, daca il lasi sa bata campii fara sa-l intrerupi. De la vorba la fapta insa e cale lunga, si totusi asta e important. Daca zice ceva si face, sau doar zice si atat? Sau daca zice si crede ce-a zis, sau doar a testat terenu sa vada ce efect au anumiti stimuli in anumite etape asupra societatii ? Problema tine de agresivitatea umana, de felul in care reactionam la "atacuri". Nu zic cum trebuie sa ne comportam, spun doar cum reactionam. Butoiul de pulbere e pregatit, scanteia va rog !

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails