22.2.10

Traian Băsescu si imbunatatirea situatiei romilor

Traian Băsescu a avut un discurs incendiar la Palatul Parlamentului, cu ocazia prezentarii “Raportul asupra Strategiei de îmbunătăţire a situaţiei romilor”. Cu aceasta ocazie festiva, cinci membri ai Alianţei Civice a Romilor au protestat virulent vis-à-vis de lipsa de implicare a autoritatilor in problemele romilor. Cu mesaje foarte sugestive ("10 ani de strategii, canci rezultate"), cei cinci nu au uitat de celebra sintagma "ţigancă împutiţă" a presedintelui sau de recenta declaratie a lui Teodor Baconschi (ministrul de externe), care a mentionat într-o întâlnire cu un oficial francez că există

"nişte probleme fiziologice, naturale, de infracţionalitate în sânul unora dintre comunitãţile româneşti, în special în rândul comunitãţilor cetăţenilor români de etnie romă".

Cei cinci activisti romi au fost evacuati din sala de catre ofiterii SPP, fara drept de apel.

Dar inainte de a trece la cele spuse de presedinte, sa reflectam putin asupra declaratiei ministrului de externe. Diplomatia romaneasca transmite un mesaj foarte clar: problemele nu sunt institutionale, nu exista rasism si discriminare, toate actiunile infractionale sunt generate de fiziologic, de natura, de esenta unor anumite grupuri sociale. Adica, excludere publica pe motive de natura umana, de constitutie aistorica/atemporala. Adica rasism pe fata, la cel mai inalt nivel. Este importanta aceasta perspeciva deoarece se leaga foarte bine de ce spunea Basescu la Palatul Parlamentului.

Basescu a spus urmatoarele:

"Nu putem ascunde la nesfârşit imaginea minorităţii în străinătate. Da, sunt români, dar ce fac la fiecare colţ de stradă în marile capitale europene. Dacă nu vom discuta cinstit aceste lucruri şi ne ascundem de teama acuzaţiilor de discriminare, nu cred că vom găsi instrumentele sã rezolvăm problema".

Romii din strainatate strica imaginea Romaniei iar problema principala in calea actiunii statului roman este teama acuzatiilor de discriminare? Dar, mai exact, la ce fel de rezolvare se gandeste seful statului? O mai buna institutionalizare a rasismului, o mai buna excludere, o mai buna discriminare, o mai buna segregare?

Dar, pe de alta parte, nu putem sustine in fata Europei ca exista vreo forma de excludere din partea romanilor non-roma. Basescu aduce argumentul suprem:

"Cred că la 99% dintre românii care nu aparţin unei etnii, le plac cântecele romilor, le plac nunţile făcute de romi, le place să audă, poate nu 99%, dar sunt atâţia solişti, cântăreţi, dacă mă gândesc de la Adi Minune până la oricine, le plac manelele... Deci nu este o respingere în societate a ceea ce provine de la romi."

Cine il poate contrazice atunci cand aduce un argument beton gen la 99% dintre non-roma le plac manelele? Iata raspunsul: romanii nu au cum sa discrimineze romii. Pe langa reducerea nesimtita a etniei rome la o singur cliseu, producatoare de manele, Basescu transmite foarte clar un mesaj de sustinere a rasismului sistematic la nivel de decizie politica, la nivel discursiv si la nivel de politici publice. Atata timp cat discriminarea romilor nu este recunoscuta la toate nivele si amendata, nu ne putem astepta decat la o accentuare a discriminarii structurale, mai ales cand se ofera argumente penibile in favoarea "mulitculturalismul romanesc" (inca odata, la 99% dintre romani le plac manelele).

O tema obsedanta revine in declaratie. Totul se poate reduce la problema de imagine a Romaniei care este asociata, impotriva vointei sincere a demnitarilor, cu “majoritatea roma” (ca si cum situatia dramatica in care se afla romii respectivi nu are nici o legatura cu segregarea sociala pe criterii rasiste si discriminarea structurala din Romania):

"În zona externă, unde toţi, de la mine până la orice alt demnitar, atunci când primim semnale de insatisfacţie a omologilor noştri din UE, spunem da, sunt cetăţeni români şi ferească Dumnezeu ca un demnitar să nu spună că e cetăţean român. Hai să fim cinstiţi, avem o mare problemă de imagine. Mergeţi la Paris, mergeţi la Oslo, mergeţi la Roma, mergeţi la Milano, minoritatea romă este prezentă în orice colţ, în faţa oricărui muzeu şi nu ca să intre în muzeu".

Inainte sa citesc aceste declaratii, tocmai ma uitasem peste cei 6 pasi de aici (Continuum on becoming an anti-racist multicultural institution) si ma gandeam unde as pozitiona diversele institutii romanesti de la nivel inalt. Daca inainte as fi mers pentru 2 (Passive), dupa aceste declaratii importante pentru tara, zic sigur 1 (Exclusive).


Share/Save/Bookmark

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails