9.10.10

re-celebrarea rasismului în Dilema Veche


Tocmai în această săptămână când francezii dezbat legislaţia anti-imigraţie, Dilema Veche găseşte oportun să republice un articol din 2005 care explică "problemele" Franţei.

Diverse personaje din anturajul Dilemei poartă o discuţie amicală cu Neagu Djuvara, numit încă din titlu "un liberal incorect politic". Această titulatură, motiv de mândrie pentru intelectualii de dreapta, sărbătoreşte un limbaj ofensator pentru orice persoană de culoare şi un rasism de cea mai joasă speţă (chiar şi după standardele unor liberali conservatori). A te situa la dreapta nu trebuie să însemne automat îmbrăţişarea unui discurs fascist dar se pare că intelectualii de la Dilema nu sunt oamenii jumătăţilor de măsură. 

După ce identifică principala problemă din România: "cei 45 de ani de comunism au schimbat profilul etnic al românilor", Djuvara este interpelat de Alex. Leo Şerban pe o temă care ar zdruncina capitalele europene: prezenţa în public a săracilor şi a non-europenilor.

Alex. Leo Şerban: "Pe vremea aceea totuşi, oamenii mai săraci nu stăteau toată ziua, bună ziua pe Calea Victoriei. Ceea ce se vedea, inclusiv în fotografii, era o anumită parte a societăţii, crema societăţii. Acum lucrurile par a se fi răsturnat... Eu cred că este un fenomen răspîndit în toată lumea! Mai toate capitalele europene sînt pline de asiatici, de africani."

Probabil ar trebui ascunşi de ochii turiştilor în ghetouri cu sârmă ghimpată. 

Neagu Djuvara se dezlănţuie în apărarea mândriei de a fi alb în Paris: "Cauza nu este neapărat emigrarea, ci, mai degrabă, denatalitatea. Noi le avem pe amîndouă! Dacă cercetăm documentele, vom observa că, de ani de zile, morţii nu mai sînt înlocuiţi de nou-născuţi. Sîntem pe aceeaşi linie cu mai toate ţările europene, inclusiv cu Peninsula Iberică şi Rusia. Cred că rasa albă vrea să moară! De vreo sută de ani încoace, rasa albă se sinucide mai întîi prin războaie, mai apoi prin lipsa dorinţei de a se perpetua. Industriaşii din Franţa şi din alte ţări occidentale au chemat milioane de muncitori, pentru că erau mai ieftini. Dacă un francez nu vrea să strîngă gunoiul fără o anumită sumă, este mai simplu să chemi un senegalez care are, într-adevăr, nevoie de bani. Care a fost rezultatul? Acum patru ani s-a făcut o statistică în rîndul locuitorilor din judeţele din jurul Parisului - populaţie care însuma aproape 20 de milioane de locuitori - din care a rezultat că mai mult de 45% din copiii de şcoală primară proveneau din părinţi emigranţi. Părerea mea este că acest procent nu este foarte exact pentru că nimeni nu a ţinut cont de bunici, de exemplu! Nimeni nu s-a gîndit că un copil care s-a născut în 1990, de exemplu, poate că este nepotul unui emigrant de după 1945. În acest caz, procentul de 45% nu se justifică. După părerea mea, este vorba de 60%! Dacă mergi în zonele importante ale Parisului, observi uşor cu ochiul liber că peste jumătate din copiii care ies de la şcoală sînt coloraţi. În acest ritm, peste 100 de ani, Franţa va fi metisă! Franţa - modelul Europei de cînd s-a născut civilizaţia occidentală, locul în care s-a conturat legătura între germanici şi romani, în care au început feudalitatea, monarhia organizată, revoluţiile, republicile etc.!"
Este momentul ca Andrei Pleşu să intervină. Nu pentru a amenda observaţiile empirice prezentate, ci pentru a le susţine cu un exemplu.

Andrei Pleşu: "Vorba lui Cioran, pe cînd era la Paris: "Sînt în metrou şi sînt singurul francez"!"

Neagu Djuvara continuă: "Eu am trăit acest lucru! ... Ca să ajung la metrou, staţia "Stalingrad", o adevărată pedeapsă pentru ochi, treceam pe lîngă un cartier de negri africani. Eu eram singurul alb, între sute de oameni, şi nici măcar eu nu eram francez!"

Magdalena Boiangiu: "Problema cu aceşti africani este că ei susţin că sînt francezi!"
Şi discuţia merge mai departe... Toate aceste păreri justifică pentru români în 2010 politicile anti-imigraţie din Franţa care aduc aminte de guvernul de la Vichy şi construcţia civilizaţiei occidentale ca instrument colonial de excludere perpetuă a victimelor imperialismului. Rasismul şi colonialismul deschis al intelectualilor de la Dilema, personalităţi importante şi cu un public important în România, este re-descoperit şi celebrat în această săptămână, ca dileme de altădată dar mereu actuale... 

Share/Save/Bookmark

10 comments:

  1. ceea ce numiti 'rasism' nu este decit descrierea unei stari de fapt: mutatia etno-culturala este vizibila cu ochiul liber peste tot in europa...
    ma-ntreb: daca cineva spune 'nu-mi plac nemtii' (sau suedezii, irlandezii etc) este un pdv 'rasist'?
    cit priveste saracii & cersetorii - asa e, imi asum alergia la acestia. nu vad dc, cind ii vad, ar trebui sa le mai dau si bani dupa ce k simpla lor vedere imi strik ziua :(
    (als)

    ReplyDelete
  2. fandositii astia cu aere de boieri ar trebui trimisi inapoi in timp vreo 300 de ani, in perioada feudala, sa-si duca zilele acolo (ca iobagi, nu ca boieri). in rest, dincolo de rasism (eticheta care nu le place), as spune ca problemele fundamentale ale acestor indivizi sint altele: prostia si mitocania (imbracate, bineinteles, in straie elitisto-gaunoase)

    ReplyDelete
  3. Ce spuneti de articolul asta din 2007? Mindruta este de o sfinta simplicitate adorabila: http://www.dilemaveche.ro/sectiune/pe-ce-lume-traim/articol/ce-nu-v-spus-istoricul-cioroianu

    ReplyDelete
  4. als, n-ai inteles. ceea ce numeste rasist autorul textului nu este descrierea empirica a mutatiei etno-culturale ci comentariile asupra ei. daca cineva spune "nu-mi plac nemtii" se numeste xenofobie pentru ce neplacutii in chestiune sint diferiti de tine doar prin etnie, nu si prin rasa. daca tie xenofobia ti se pare mai tolerabila decit rasismul, ma rog, tu sa fii fericit. chestia asta cu asumarea rasismului sau xenofobiei (sau cum vrei sa-i spui tu "alergiei" tale) o fi ea de bon ton in vremurile astea in care criza economica ne aminteste ca ne sint mai aproape dintii decit mama, dar strict teoretic vorbind, cel ce o asuma tot xenofob sau rasist se numeste. Asumarea nu face pe nimeni un personaj mai putin sinistru, asa cum nu i-a facut nici pe Hitler, Mussolini, Franco sau altii care si-au asumat pozitia ba chiar si-au facut din ea ideea-far a intregii ideologii. Unii care au avut ideea buna sa nege ceea ce cred in realitate ne par mult mai frecventabili, Basescu, de exemplu :))

    ReplyDelete
  5. @gigi: a spune 'nu-mi place cutare sau cutare' este un drept inalienabil al oricui - se numeste libertate de expresie. in olanda (tara occidentala, extrem de toleranta - de fapt, un model din ac. pdv!) l-a akitat recent pe geert wilders, liderul extremei drepte, care se exprimase impotriva imigratiei musulmanilor...
    sa mai amintesc k theo van gogh, cineast olandez, a fost ASASINAT de un fanatic islamic? asta in ce categorie de rasism intra??
    deci parerea mea de libertarian 'fanatic' e k exprimarea oricarei 'neplaceri'/antipatii/idiosincrazii etc este absolut legitima; n-ar tbui sanctionate exemplar decit crimele - adik 'rasismele' care duc la omucidere...

    ps anonimul suparat de la ora 11.19 ataca mirlaneste 'prostia & mitocania', ceea ce constituie o discriminare la adresa acestor 2 categorii - cum se stie, larg reprezentate in romania. el cum poate fi sanctionat? :P (als)

    ReplyDelete
  6. Ar trebui izolati asa cum se intampla peste tot cu rasistii si neofascistii. Oricum nu ar trebui sa discutam cu indivizii astia, chiar daca sunt prolifici pe bloguri (v. celebrul als)

    ReplyDelete
  7. q.e.d.!
    (vezi 'anonimul' cripto-fascist de mai sus)
    unii cer trimiterea tiganilor in africa, asta de mai sus cere 'izolarea' asa-zisilor 'rasisti'... cum s-ar zice: uite cine vorbeste! :))
    oricum, trendul actual - in europa - este revizuirea atitudinii privitoare la imigranti. 'multiculturalismul a esuat', a spus dna merkel, & kiar tarile cele mai tolerante (vezi danemarca) devin din ce in ce mai restrictive & selective...
    sinteti in ariergarda, moncherilor! :P

    ReplyDelete
  8. 2 chestiuni: alergia, greata, scarba si abjectul generate de saraci, negri, gay, lesbiene etc. sunt atitudini ideologice cu implicatii reale asupra celor vizati, violenta acestor discursuri are efecte materiale asupra corpurilor (mai ales cand promovarea dezumanizarii si a violentei este facuta de intelectuali publici iubiti si respectati). se numeste hate speech si nu este tot una cu free speech. faptul ca rasismul/homofobia/sexismul/ura de clasa sunt internalizate si considerate "firesti", "naturale", "de bun simt" arata tocmai mecanismele ideologice ale discursurilor respective.
    2. faptul ca o serie de politicieni conservatori din vest se declara impotriva multiculturalismului si a imigrantilor fara a fi facut ceva pentru aplicarea acestor principii nu inseamna ca estul europei a ramas in urma la capitolul respectiv..(ba chiar a depasit vestul in cateva aspecte). aceste atitudini politice au implicatii directe asupra imigrantilor/romilor/gayilor (vezi "laser man" in suedia care omoara imigranti in cele mai variate locatii, caz legat de promovarea discursului anti-imigratie de acolo, este inca in urmarire; vezi asasinarea romilor din ungaria de anul trecut, direct legat de aparitia jobbik; vezi valului de sinucideri gay din state, urmare a discursului homofob promovat in campusurile americane si exemplele pot continua la nesfarsit)

    ReplyDelete
  9. @als: Izolarea pe bloguri a rasistilor e echivalenta cu deportarea minoritatilor si izolarea lor in lagare de concentrare.
    Ca sa intelegeti si dvs.: lol si q.e.d.
    @Lukacs: orice discutie angajata este o invitatie la reproducerea acestui tip de discurs. Iar daca in Franta derapajele rasiste sunt sanctionate, in Romania toleranta e mult mai mare, inclusiv la nivel oficial. Nu vorbea actualul ministru de Externe despre infractionalitatea fiziologica a rasei rome, etc.

    ReplyDelete
  10. Anonymous28/7/11 12:05

    incredibil. stiu povestea cu "dreapta in estul europei este de fapt stanga", insa ce-am citit mai sus este pur si simplu inuman. djuvara ne vorbeste despre rasa alba si exceptionalismul/superioritatea europenilor, plesu il citeaza pe legionarul cioran, boiangiu se mira vezi doamne! ca niste cetateni francezi se declara francezi, als e un troll ca de obicei.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails