9.10.10

Nuditatea unui fotbalist

Fotbalistul Adrian Cristea a aparut nud in ziarul CanCan. Bianca Dragusanu avea imaginile respective pe laptopul ei si de aici au ajuns in presa de scandal.

Reactiile din lumea fotbalistica si mondena nu au intarziat sa apara. Majoritatea pe un ton foarte violent. Mircea Sandu l-a apostrofat pudibond pe fotbalist, construind o imagine ascetica a sportivului ideal: "Eu, dacă aş fi antrenor, nu l-aş mai chema pe Adrian Cristea la naţională. Dacă aşa gândeşti tu, ca jucător, că aşa trebuie să apari în presă, ai o problemă. El e fotbalist? E o diferenţă între fotbalist şi jucător."

Mircea Sandu

Prezentatorul TV, Cristi Brancu a fost indignat: "Mă uit efectiv prostit la fotografia cu Adrian Cristea, în timp ce se pozează gol puşcă... Problema e la cap. Cel de sus. Băiatul ăsta îşi pune socoteala pe videochat în timp ce colegii lui de generaţie sunt selectionati la echipa naţională să se bată pentru România. El nu mai e interesant pentru reprezentativă. Aş crede că vegheaza din teren la eşecurile consecutive de la Dinamo, palpându-şi protector prohabul la intervale dese. Pentru că asta e treaba lui pe lumea asta, pesemne.Vai de mama lui".
Cristi Brancu

Ideea de a reprezenta Romania si a fi dezbracat este o contradictie patologica pentru prezentator, nationalismul lui Brancu excluzand vreo legatura intre sexualitate si natiune  (cei care se bat pentru Romania nu pot fi murdariti de nuditate, pastrandu-si inocenta si lipsa unui corp sexualizat).

In timp ce ziarele mondene sunt pline de fotografii cu  vedete femei care pozeaza nud, fara nici o urma de indignare, Romania explodeaza atunci cand un barbat cunoscut isi expune corpul in fata camerei web. Fotbalistul a fost amendat de club cu 5000 euro iar Bianca Dragusanu a fost gasita vinovata si condamnata:

Mircea Sandu: "Această fetiţă cu buze umflate şi sâni de plastic l-a vândut pentru 1.000 de euro."

Cătălin Munteanu(coleg cu Cristea): "Dacă ţi-o prind pe panaramă, ţi-o calc în picioare. Eşti un prost, îşi bate joc de tine!"

Limbajul sexist din fotbal incita direct la violenta impotriva femeillor dezumanizate ("fetiţe cu buze umflate şi sâni de plastic"), in timp ce mentine un standard dublu al sexualitatii (in timp ce nudul feminin este aplaudat pentru transformarea femeii in obiect, nudul masculin este condamnat si amendat pe baza unor alte considerente morale la al caror etalon femeile din tabloide nu ajung in aceasta logica sexista). Toate aceste declaratii exprima re/producerea stereotipurilor de gen in mediul sportiv si al celebritatilor. Presa are rolul important de a genera aceste discutii, de a mentine discursul discriminatoriu si standardul dublu in timp ce jurnalistii nu intervin critic in aceste reactii violente impotriva femeilor, fiind prezentate ca fapte diverse.  

Share/Save/Bookmark

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails