4.1.11

Bătrâna de la Iaşi

Antena 1 prezintă un caz extrem de violenţă genizată în stilul clasic de ştire senzaţională, cu un montaj care impresionează puternic privitorul. Cazul femeii de 71 de ani din Iaşi pare a fi un eveniment izolat, o poveste şocantă de care vom uita brusc. După o viaţă de bătăi, bătrâna a fost incendiată de soţ şi acum este hotărâtă să depună plângere. Astfel de experienţe sunt rupte de context şi dacă nu se găseşte o explicaţie marginală (de genul avem de-a face cu o crimă rituală, aşa fac romii sau musulmanii, ţine de cultura lor etc.) sunt uşor bagatelizate pentru că discursul public nu permite recunoaşterea unei probleme endemice pentru "majoritari". Violenţa de gen nu poate fi numită la televizor pentru că ar distruge buna părere despre românii cumsecade trecuţi de o anumită vârstă, care, nu-i aşa, nu sunt capabili de crime sau ură. Televiziunea are nevoie de bătrânul moldovean înţelept, bisericos, ospitalier, care păstrează valorile naţionale şi care nu e capabil să omoare o muscă. Cu toţii ştim că doar "ţiganii" şi "bozgorii" sunt aşa de cruzi şi inumani cu femeile lor. Statisticile şi cazuri ca cel prezentat de Antena 1 ne lovesc în moalele capului şi spunem "vai, nu pot să cred", ne blocăm 2 minute cât ţine ştirea şi trecem mai departe, uitând instantaneu ce am văzut.


Femeia de 71 de la Iaşi nu trebuie uitată, experienţa ei cumplită nu este un caz izolat transformat în produs media şocant, ea este bătrâna de la ţară, ea este doamna care vrea să-i cedezi locul în autobuz, ea este vecina de la 3 care "şi-o fură" de câteva ori pe săptămână şi de care ştie sectoristul, ea este bunica ta care aşteaptă să îi moară bărbatul ca să se bucure puţin de viaţă. Nu te preface că nu ştii asta şi nu te preface că nu o vezi.

Share/Save/Bookmark

2 comments:

 1. ok s-a curatat zgripsoroaica.

  btw, care-i faza cu "zgripsoroaica & scorpia" la voi pe blog?

  ReplyDelete
 2. Buna Seara!
  Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper - un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
  Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
  Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
  M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
  Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi acordăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
  Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta_whisper sau un e-mail, tot la asculta_whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

  www.radiowhisper.com
  Multumesc,
  Cu stimă Vlad!

  ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails