7.3.10

Mihaela Radulescu catre barbatul romanMihaela Radulescu scrie in Jurnalul National un articol pentru barbati de 8 martie intitulat nici mai mult, nici mai putin, "Instructiuni de folosire".

Aflam de la o femeie foarte influenta, a carei voce chiar are impact in Romania, ca femeia poate fi esentializata in asa fel incat devine o simpla masina: " Femeia pe care tocmai vrei s-o intrebuintezi a fost facuta din iubire, si de aceea nu poate functiona fara acest combustibil. Ai grija sa-i faci mereu plinul." sau "Nu-i strica bucuriile mărunte - exact din ele se încarcă" sau "Femeia funcţionează perfect când o iubeşti perfect. Când nu-ţi mai place cum funcţionează, sigur i-ai făcut ceva nepotrivit chiar tu". Reducerea femeii la o functionalitate dezumanizata se face in numele unei iubiri de consum, care vinde foarte bine produse. Iar femeia de care vorbeste MR este un produs in sine, facut din parti: "Nu te îngrijora că piesele din care e făcută femeia se mai deteriorează şi îşi mai schimbă aspectul."; "Cele mai multe femei preferă să le vezi doar în varianta finală."

Femeia Mihaelei Radulescu este pasiva, are bucurii simple,  asa cum era de asteptat: "Reactioneaza la fel de minunat la sarutari si mangaieri, ba chiar la cuvinte calde si simple.";  "Femeile, chiar şi cele mai sofisticate, au bucurii dintre cele mai simple - o floare, chiar şi una sălbatică, le dă atâţia fiori cât un bărbat nu poate înţelege... Să nu uiţi de ziua ei, de 1 Martie şi de 8 Martie, de ziua căsniciei, dar, neapărat, măcar o dată, într-o zi oarecare..." 

Orice problema se poate rezolva cu sex. Barbatul caruia i se adreseaza Mihaela Radulescu stie ce are de facut acum: "Cand e trista, incearca sa o faci sa zambeasca. Daca nu stii cum, fa dragoste cu ea, va avea apoi cel mai frumos zambet." Remarcati cum barbatul are obligatia sa initieze actul sexual pentru ca este singura metoda de relationare care poate functiona.

Alte remarci: "Nu lovi niciodata o femeie, caci vei inceta să mai fii barbat."; "N-o transforma în sclava ta, chiar dacă ea îţi face cu dragoste şi mâncare, şi masaj la picioarele obosite, şi... lista de cumpărături. Ajută măcar în micile treburi administrative şi îi vei putea cere orice în schimb..."; "N-o umili şi n-o jigni niciodată, mai ales în public sau de faţă cu copii - nu vei face decât să fii din ce în ce mai puţin barbat..." Oare MR sugereaza un alt model de masculinitate pentru romani? Mi se pare o mare contradictie aici, din moment ce femeia devine inumana, un obiect neinsufletit, controlat prin sexualitate, nu vad cum se poate renunta la ierarhiile genizate si violenta domestica prin aceasta paradigma. Toate conditiile sunt indeplinite tocmai pentru "a fi barbat" in sens patriarhal, capabil de violenta reala si simbolica.

Iar aceasta masculintate poate functiona doar in "matrixul" heteronormativ impus de MR: "nici unui bărbat nu-i merge bine fără un suflet-pereche lângă el." Heteronormativitatea MR nu inseamna neaparat monogamie pentru barbat bineinteles, unde mai multe femei = virilitate. Alte femei pot reprezenta doar competitie pentru femeia-masina descrisa de MR: "Se va topi uitându-se în ochii tăi, chiar şi atunci când tu vei trage cu coada ochiului la alta..."; "Dacă ai prietene femei, asigură-te că-ţi respectă soţia sau iubita şi că nu reprezintă vreo panică pentru ea. Altfel, vei rămâne doar cu prietenele şi nu e sigur că asta ti-ai dorit."; "Nu o mai compara cu mama ta sau cu alte femei din viaţa ta - precis e mai bună ca ele în multe alte privinţe, de vreme ce ai ales-o pentru viaţa în doi." 

 Toate aceste mituri patriarhale reciclate de MR intr-un moment in care ar trebui sa ne gandim la solidaritate si  drepturile castigate de femei in ultima suta de ani lasa un gust amar si sunt un pericol neo-conservator de proportii pentru toate femeile din Romania. 
Share/Save/Bookmark

2 comments:

  1. Anonymous9/3/10 20:43

    urat urat

    ReplyDelete
  2. Anonymous10/3/10 15:21

    Ma bucur ca ati scris acest articol, ati surprins foarte bine pericolul acestui tip de discurs subversiv si periculos, care este omniprezent, mai ales in media. Modelul asta de femeie puternica, independenta, corporatista, care este totusi un ideal de frumusete copiat din Vogue, mi se pare uneori mai mai pervers decat modelul femeii casnice...Pentru ca prezinta o falsa emancipare, si perpetueaza toata stereotipiile de gen, cu precadere femeia-obiect sexual.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails